Hoe bemachtig jij dat felbegeerde traineeship bij jouw droomorganisatie?
Veel HBO en WO afgestudeerden zijn tegenwoordig op zoek naar een felbegeerde traineeship bij bedrijven als Unilever, Deloitte, Heineken en ABN Amro. Om een plek te bemachtigen als kersverse Young Professional bij één van deze organisaties voldoen enkel een CV met motivatie helaas niet meer. Veel multinationals houden meerdere selectierondes voordat zij een kandidaat aannemen voor een traineeship. Hoe kom jij deze rondes door? Wij doorlopen de meest voorkomende rondes en geven jou hierbij tips hoe je de meeste kans maakt om alle rondes door te komen.
Ronde 1: CV & Motivatie
In de meeste gevallen moet een kandidaat eerst een CV met motivatie sturen om in aanmerking te komen voor de sollicitatieprocedure. Hierbij is het belangrijk dat een recruiter op jouw CV alle gestelde eisen meteen af kan vinken. Hiertoe behoren vaak buitenlandervaring, studiegerelateerde bijbaan, commissie en/of bestuurervaring, topsport en leidinggevende capaciteiten. Het is belangrijk dat jij jouw CV zo opstelt dat deze punten er direct uitspringen. Daarnaast worden bij de meeste grote organisaties motivatiebrieven door een automatisch computersysteem gescand op bepaalde zoekwoorden. Deze zoekwoorden staan vaak in de vacaturetekst, zorg daarom dat jij deze zoekwoorden verwerkt in jouw motivatiebrief.
Ronde 2: Online Assessment
Afhankelijk van de richting van het traineeship zul jij een online assessment of capaciteitentest moeten afleggen. Hierbij wordt bepaalde intelligentie getest door middel van cijferreeksen, analogieën, numeriek redeneren en figuurreeksen. In tegenstelling tot wat sommigen denken, kunnen deze assessments geoefend worden en zijn er trucjes aan te leren om een hogere score te behalen. Je kunt zelfs deelnemen aan georganiseerde assessment trainingen of boeken lezen over de trucjes die jij toe kunt passen tijdens de test.
Ronde 3: Videosollicitatie
De videosollicitatie ronde is voor veel jonge en onervaren kandidaten op het gebied van solliciteren erg spannend. Je krijgt vragen op jouw computerscherm te zien en krijgt bijvoorbeeld één minuut per vraag om deze te beantwoorden. Je kunt je hierop voorbereiden net als op iedere andere sollicitatie. Neem alvast veel voorkomende vragen door en bedenk hoe jij deze gaat beantwoorden. Daarnaast is het belangrijk dat jij jezelf blijft, want op camera kunnen sommige dingen onecht of gespeeld overkomen.
Ronde 4: Persoonlijkheidstest
Persoonlijkheidstest bestaan er in allerlei vormen: van vragenlijstjes tot het spelen van games. Op een persoonlijkheidstest kun jij je eigenlijk niet voorbereiden. Deze tests zijn ontwikkeld om te kijken of jij bij de organisatie en binnen de cultuur van de organisatie past. Daarom is in deze ronde nooit iets goed of fout.
Ronde 5: Business course
Wanneer jij de meeste rondes door bent gekomen en veel kandidaten achter jou hebt gelaten, is het vaak tijd voor een business course. Hier is het eerste persoonlijke contact met de organisatie. Samen met de andere overgebleven kandidaten ga jij één of meerdere dagen cases oplossen voor de organisatie. Er wordt tijdens deze dagen gekeken hoe jij je in een groep beweegt, hoe jij overkomt tijdens persoonlijke interactie en hoe jij jezelf presenteert. Recruiters houden jou nauwlettend in de gaten en kijken of jij ook ‘in real life’ bij de organisatie past. Belangrijk tijdens dit soort dagen is dat jij niet altijd op de voorgrond aanwezig bent, maar af en toe ook anderen de spotlight gunt. Daarnaast krijg jij vaak tussendoor feedback van de recruiters en interviewers. Het is belangrijk dat jij laat zien dat jij iets met deze feedback doet en je aan kunt passen in verschillende situaties.
Ronde 6: Persoonlijk gesprek
In sommige gevallen heb jij al persoonlijke gesprekken met recruiters en/of managers tijdens de business course. In andere gevallen volgt er na het positief doorlopen van de business course ook nog een persoonlijk gesprek met een partner, vice president of soms zelfs de directeur van de organisatie. Deze gesprekken vinden kandidaten vaak het meest spannend, omdat je als Young Professional tegenover een belangrijk persoon zit. De beste tip die wij jou in dit geval mee kunnen geven, is dat de persoon tegenover jou ooit ook aan de andere kant van de tafel is gestart. Ook de hoogste bazen binnen een organisatie zijn maar mensen en maken fouten. Daarnaast willen zij graag weten wie jij bent, wat jouw ambities zijn en of dit bij de organisatie past. Bereid daarom met name deze punten voor en wees jezelf.
Wat denk jij? Kom maar op met die sollicitatierondes!