Zie de kansen van de afwijzing
Je hebt vorige week een gesprek geweest bij een opdrachtgever waar je graag voor aan de slag wilt. Je had het gevoel dat er een klik tussen jou en de recruiter en toen is het wachten begonnen. Wachten op het verlossende telefoontje of de baan voor jou is of voor een ander. Zenuwslopende tijden waarin jij continu je telefoon in de gaten houdt, je wilt geen oproep missen.
Het is een zonnige dinsdagmiddag en dan krijg je het verlossende telefoontje. Je hart gaat tekeer en je neemt netjes op, misschien spreek je nu wel met jouw toekomstige manager. Maar helaas, je was een goede kandidaat maar de keuze toch op een andere kandidaat gevallen. Hoe ga je hier mee om en hoe blijf je een waardige gesprekspartner zodat je er eventueel in de toekomst nog iets aan kunt hebben.
Wees niet boos, hooguit verdrietig
Boos worden op de persoon aan de andere kant van de lijn is een van de onhandigste dingen die je kunt doen. Hij of zij zal jou niet zonder reden hebben afgewezen. Misschien pas je qua persoonlijkheid niet bij de afdeling, misschien ben je overgekwalificeerd of misschien was er wel gewoon iemand met meer ervaring. In het telefoongesprek mag je best je teleurstelling laten blijken, maar wordt nooit boos. Teleurstelling laat zien dat je erg gemotiveerd was. Terwijl boosheid een soort onvolwassenheid laat zien. En daarnaast, je bent het niet geworden voor deze functie maar wie weet heeft het bedrijf in de toekomst wel een andere leuke functie voor je die ze beter bij jou vinden passen.
Hou contact na de afwijzing
Je weet dus niet waar een afwijzing toe kan leiden. Probeer daarom altijd contact te houden met de persoon die je gesproken hebt. Het is een link naar de organisatie waar jij graag wilt werken.
Dit kun je ook aangeven tijdens het telefoongesprek. Dit laat jouw intrinsieke motivatie zien. Geef aan dat je hoop dat er in de toekomst een beter passende functie langskomt en vraag hoe je het beste op de hoogte gehouden kunt wordt. Nodig de gesprekspartners daarnaast uit voor een connectie via LinkedIn.’
Feedback helpt je verder
Vraag gerust naar de achtergronden van de beslissing. Jij hebt tijd en moeite gestoken in de sollicitatie en dit is iets kleins wat het bedrijf terug kan doen. Jij wilt vooruit en het is goed om te weten waar je valkuil ligt. Misschien solliciteer je op een te hoge functie voor de ervaring die je hebt, past de organisatiecultuur niet bij wie jij bent of had de organisatie een andere verwachting bij jouw CV en brief.
Luister
Als je om feedback vraagt is het wel de bedoeling dat je hier aandachtig naar luistert. Soms heb je zelf al een vermoeden en probeer je er via gesloten vragen achter te komen of jouw vermoeden klopt. Doe dit niet. Hier heb je niets aan en op deze manier maar jij het de andere persoon heel makkelijk zonder dat je zelf echt vooruit kan. Stel open vragen om er achter te komen wat de echte reden is waarom jij niet geselecteerd bent en bespreek dit met mensen om jou heen. Hier leer je van, daarnaast laat het zien dat jij jezelf ook echt wilt ontwikkelen en dit laat een positieve indruk achter.