Positieve emoties versterken: hoe doe je dat?
Over het algemeen focussen wij mensen ons op negatieve verschijnselen en onze handelingen zijn voornamelijk gericht om bepaalde problemen te voorkomen. Dat is niet zo gek. Uit onderzoek blijkt dat negatieve gebeurtenissen veel intensiever worden beleefd. Ze zijn unieker want veelal verloopt alles gelukkig zoals het ‘hoort’. Daarnaast vereisen negatieve gebeurtenissen actie en aanpassing, men moet iets gaan doen om het niet verder uit de hand te laten lopen.
Het is echter ook belangrijk dat wij aandacht schenken aan positieve fenomenen en deze fenomenen hierdoor versterken. Volgens Barbara Fredricksons hebben positieve emoties twee functies; ze zorgen ervoor dat wij nieuwsgieriger worden én de keuzemogelijkheden die wij hebben afzonderlijk gaan bekijken en afwegen. Daarnaast zorgen positieve emoties voor ons herstel en groei. Het wordt dus tijd om deze emoties te versterken!
1) Vertrouw jezelf
Geloof in het eigen kunnen en heb het gevoel hebben dat je een bepaalde actie succesvol kan voltooien. Dit kun je het beste trainen door mogelijkheden voor jezelf te creëren om succes ervaringen op te doen. Zo kun je subdoelen formuleren en taken uitvoeren waar je een grote kans van slagen hebt. Daarnaast heeft het ontvangen van feedback en steun van anderen een positief effect op ons algemeen welbevinden.
2) Houd hoop en wees optimistisch
Hoop hebben en optimistisch zijn is hier een onderdeel van. Men moet hiervoor uitgaan van het beste en zich richten op positieve gebeurtenissen. Wees mild voor je fouten en geef jezelf vaker voordeel van de twijfel. Stel SMARTI (specifieke, meetbare, acceptabele, realistische, tijdgebonden en inspirerende) doelen op en maak bij voorbaat al een plan B. Op deze manier zul je uitdagingen eerder aangaan in plaats van vermijden.
3) Wees veerkrachtig
Bovendien draagt het in staat zijn om bepaalde problemen op te lossen hierbij bij. Hiervoor zijn er diverse strategieën. Je kan bijvoorbeeld investeren in je kennis, vaardigheden en capaciteiten. Ook kun jij je richten op het verminderen van risicofactoren door op zoek te gaan naar dingen die bij jou passen. Als je deze twee in balans krijgt dan kom je al best ver.
4) Dankbaar zijn
Wat natuurlijk ook helpt is om regelmatig terug te reflecteren op jouw positieve levensaspecten en deze te waarderen. Op deze manier identificeer jij als het ware jouw sterke punten en kun jij je eigen interventie opzetten voor de toekomst.
Wat zijn jouw sterke punten?